Zachowaj świeżość ciasta na dłużej

Domowe wypieki to najlepsza alternatywa dla sklepowych, tuczących i zawierających utwardzone tłuszcze produktów. Zapełnienie żołądka tego typu wyrobami, może i początkowo przynosi szczęście, ale skutki takiego podjadania widoczne są już po kilkunastu miesiącach. Samodzielne upieczenie ciasta, czy babeczek sprawi nam o wiele więcej radości, szczególnie gdy będziemy robić to wspólnie z rodziną.

Upieczone ciasto zazwyczaj przechowywane jest bezpośrednio na blasze. Praktyka ta sprawdza się jedynie przy ciastach suchych i takich, które wymagają bezwzględnego pozostania w lodówce (np. serniki na zimno). Wilgotne i pyszne brownie, czy popularny ostatnimi czasy maślankowiec powinny zostać potraktowane w zgoła inny sposób.

Z pomocą w tym przypadku przychodzi nam pojemnik na ciasto. Szeroka gama pojemników sprawia, że wybór początkowo nie wydaje się oczywisty. Plastikowe egzemplarze zazwyczaj charakteryzują się wątpliwa jakością, dlatego powinny być ostatecznością. Ponadto brak przewiewności sztucznego materiału sprawia, że skroplone powietrze osadza się na cieście i nadmiernie je moczy. Drewniany pojemnik na ciasto będzie najlepszą z możliwych opcji. Jest on nie tylko cięższy niż plastikowy (zapobiega przypadkowemu zrzuceniu ciasta na podłogę), ale również przewiewny. Drewniane ścianki będą świetnie absorbowały skraplająca się parę wodną, a przy tym nie będą zabierały wilgoci, która znajduje się już w cieście.