Jak powinien być wyposażony punkt gastronomiczny?

Punkty gastronomiczne są różne, mogą nimi być bary, pizzerie, puby bądź poważne restauracje. Wszystkie te miejsca posiadają swoje zaplecze gastronomiczne, które powinno być zawsze dostatecznie wyposażone.
Od tego jakie wyposażenie gastronomii, znajduje się na zapleczu, w wielu przypadkach zależą możliwości kuchni danego punktu gastronomicznego.

WYPOSAŻENIE GASTRONOMII

Na zapleczu zawsze powinny znaleźć się meble ze stali nierdzewnej, takie meble doskonale dają się utrzymać w czystości i z łatwością można na nich przygotowywać konkretne dania. W pełni należy wyposażyć:
1. część kuchenną,
2. część zmywalną,
3. część chłodniczą.
Bary, bufety powinny być wyposażone w odpowiednie naczynia, sztućce oraz przydatne i potrzebne, wszelkiego rodzaju szkło.
Najczęściej w gastronomii wykorzystuje się sztućce abert, są to najbardziej popularne sztućce i łatwe w utrzymaniu ich w czystości.

WYPOSAŻENIE CZĘŚCI KUCHENNEJ

Kuchnia powinna być wyposażona w odpowiedni sprzęt kuchenny, czyli wszelkiego rodzaju piece, kuchenki, bemary, frytownice, maszyny do mielenia czy miksery. Najlepszy sprzęt zawsze powinien być utrzymany w czystości. Mając doskonałe i sprawne wyposażenie gastronomii, możemy wiele zdziałać. Nasz punkt gastronomiczny może być punktem bardzo popularnym i obleganym przez klientów.

CZĘŚĆ ZMYWALNA I CHŁODNICZA

W tej części ważne są zmywarki i lady chłodnicze, czyli różne lodówki. Odpowiednie naczynia, sztućce abert i inne wyposażenie gastronomii, powinno być często myte i dobrze utrzymywane w czystości.