Jaki fartuch gastronomiczny wybrać?

Fartuchy jak sama nazwa wskazuje są przeznaczone dla kucharzy oraz pomocy kuchennych pracujących w lokalach gastronomicznych różnego rodzaju. Czym powinny się charakteryzować aby dobrze spełniać swoją rolę?

Jaki fartuch gastronomiczny wybrać?

Wysokiej jakości fartuchy gastronomiczne wykonywane są z tkanin o wyjątkowych właściwościach użytkowych. Przede wszystkim są one wytrzymałe i charakteryzują się wysoką trwałością kolorów. Poza tym muszą być również praktyczne, a więc ogromne znaczenie ma krój. Dobrze sprawdzają się modele z regulacją obwodu paska na szyi. Dzięki temu założyć je może niemal każdy. Dobrze jeśli fartuch jest dodatkowo wyposażony w funkcjonalne kieszenie na notes czy telefon.

Ważne cechy fartuchów gastronomicznych

Okazuje się, że coraz więcej właścicieli lokali gastronomicznych przywiązuje uwagę do takich kwestii jak ubiór personelu i to nie tylko kelnerów i kelnerek. Dlatego też wybór fartuchów i zapasek na rynku jest coraz większy. Do wyboru są przede wszystkim różne modele i kolory. W razie potrzeby na fartuchu można naszyć czy wyhaftować nazwę lokalu czy jego logo. Jednak design jak zawsze jest rzeczą drugorzędną. Dobra odzież gastronomiczna jest bowiem przede wszystkim wytrzymała, wygodna i praktyczna. Musi sprawdzać się noszona cały dzień i nie tracić koloru nawet po kilku praniach. W końcu spędza się w niej kilka czy nawet kilkanaście godzin w ciągu dnia.